7-8-9 juli 2022

Artister

Billy Idol

Billy Idol är en av vår tids största artister och en ikon från Londons punkscen på 70- och 80-talet. Från att det banbrytande punkbandet Generation X bildades 1976, med Billy Idol som frontfigur, via första soloalbumet ”Billy Idol” från 1982 och tills idag har Billy Idol varit lika stilsäker som han har varit älskad av fans världen över. Senaste EP:n ”The Roadside” kom för bara någon månad sedan och i sommar återvänder Billy Idol till Europa på turné tillsammans med ursprunglige gitarristen Steve Stevens. Ett stopp blir i Sverige – på Törebodafestivalen den 9 juli!

Som kuriosa kan nämnas att dagarna innan Billy anländer till Töreboda har han uppträtt på stora arenor i Hamburg och Berlin. Sedan gör han en avstickare till en annan metropol – Töreboda!

1955 föddes den idag mytomspunna punk- och rockartisten Billy Idol, som William Michael Albert Broad. I uppväxten bodde familjen på olika ställen, både England och USA – och han har idag dubbla pass. Som ung blev Billy Idol ett fan av Sex Pistols, vilket blev startskottet för den egna karriären där bandet Generation X bildades 1976 och de hann släppa flera album, där debuten ”Generation X” från 1978 och uppföljaren ”Valley of the Dolls” från 1979 sticker ut extra – två album som båda nådde högt på topplistorna i England.

Som soloartist har Billy Idol släppt hyllade och prisbelönta album som vandrat mellan klassisk punk, hårdrock, glamrock och post-punk. Låtar som ”Rebel Yell”, ”White Wedding”, ”Eyes Without A Face”, ”Cradle of Love” och ”Dancing With Myself” har miljontals streams och är moderna klassiker som än idag älskas världen över och som fortfarande upptäcks av en yngre generation.

När Billy Idol sjunger så lyssnar världen. Och när britt-amerikanen nu äntligen återvänder till Sverige så blir det en konsertkväll som kommer att gå till historieböckerna och garanterat präntas in i alla besökares minnen.

Vi ses på Törebodafestivalen i sommar – för en livs levande legend: Billy Idol!

Dela artisten

Mer om artisten