Skidskytten Hanna Öberg – årets invigare av Törebodafestivalen

Nu kan vi mycket stolt presentera årets invigare på Töreboda torg idag kl. 17.00. Det blir ingen mindre än guldmedaljören i skidskytte från OS i Pyeongchang, Hanna Öberg.
 – Fantastiskt kul och hedrande att få hit en så fin representant för både ungdomsidrott och framtidstro, säger festivalgeneralen Per Ottosson till Mariestadstidningen.

Med på scenen finns även Tobias Ekberg, ishockey, Ellen Nyman, innebandy och Jesper Svensson, triathlet. Samtliga tre är uppväxta i Töreboda och mycket framgångsrika inom sina respektive idrotter.

Efter invigningen är det dags för Törebodas egen Elisa Lindström att inta scenen.
 – Missa inte detta. Elisa har gjort ett fantastiskt jobb och kommer att bjuda på en härlig show med godbitar ur sin karriär, säger Per Ottosson.

Om Hanna Öberg:
Hanna Öberg växte upp i Svensbyn (numera bosatt i Östersund) med föräldrar med bakgrund inom skidskytte och började åka skidor redan vid två års ålder.

Hanna debuterade i världscupen 2016 i Östersund och i mars 2017 utnämndes hon till "Female Rookie of the Year" av Internationella skidskytteförbundet. Hon ingick därpå i det svenska lag som kom trea i stafett i världscuptävlingen den 13 januari 2018 i Ruhpolding i Tyskland.

Vid OS i Pyeongchang 2018 vann Hanna överraskande guld på 15 km individuell start. Hon startade tidigt i tävlingen och sköt fullt i första skyttet och åkte fort. När konkurrenter som Anastasija Kuzmina bommade två gånger stod Öberg slutligen som segrare efter att ha skjutit fullt i såväl andra, tredje som fjärde skyttet. Segern kom överraskande då hon tidigare bara varit femma som bäst i världscupen. Hon såg några dagar senare till att Sverige slutade på andra plats i OS-stafetten efter en fantastisk sista sträcka.

Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån